Läser in...

Ni minns väl den gamla ramsan – älskar, älskar inte? Hur man plockar kronblad efter kronblad från en prästkrage i hopp om ”landa rätt” med orden på det sista bladet…

Att spå i prästkragar innebär dock ett ganska stort risktagande med tanke på att det är 50% chans att misslyckas. I värsta fall drar man en nitlott och blir ståendes där med ett ”älskar inte”… Inte ett dugg kul!

MEN det gäller lyckligtvis inte virkade prästkragar! Jag har helt sonika designat en prästkrage som garanterar ett lyckligt slut på ramsan – och därmed evig tur i kärlek… Smart va?

Bara att sätta igång att virka om du vill bli en av de tursamma! 

Prästkrage

Du behöver:

Minibomull i vitt, gult och grönt, virknål nr 2,5 och lite fyllningsvadd.

Gör så här:

Med gult garn och virknål nr 2,5:

Gör en magisk ring och virka 6 fm i ringen.

Varv 1: 2 fm i var och en av samtliga maskor varvet runt = 12 m

Varv 2: 1 fm i varje fm varvet runt.

Byt färg till grön:

Varv 3: 1 fm i varje fm varvet runt.

Varv 4: *2 fm tills* upprepa från *-* varvet runt = 6 m

Ta av garnet, fyll blommans mitt med lite vadd och sy ihop hålet.

Kronblad

Med vitt garn:

Hämta upp en ögla i en av fm i skarven mellan gult och grönt.

*Gör 11 lm, vänd och virka 1 hst med nedtag i 2:a m från nålen, 2 st, 4 dst, 2 st, 1 hst, 1 fm i nästa m i skarven mellan gult och grönt på blommans mitt.* Upprepa från *-* ytterligare 10 ggr.

Avsluta med 1 sm där du hämtade upp den första vita öglan. Ta av garnet och dra igenom tråden.

Om du som effekt vill göra ett löst kronblad som redan är ”plockat” (som jag gjorde på bilden ovan), så är det bara att virka enligt beskrivningen för kronbladen – men utan att förankra bladet i blommans mitt. Alltså så här:

Gör 11 lm, vänd och virka 1 hst med nedtag i 2:a m från nålen, 2 st, 4 dst, 2 st, 1 hst. Ta av garnet och dra igenom tråden.

Den virkade prästkragen kan sedan fästas på ett hårspänne, användas som bordsdekoration vid en bröllopsdukning (visst vore det hur fint som helst med tanke på symboliken!), knytas på ett paket eller placeras på ett gratulationskortpryda en dörrkrans osv.

© 2024 Eddna