Läser in...

Så många vackra tröjor växer fram! Fortsätt visa era tröjor under #afturknitalong på Instagram, där finns massor av inspiration. I facebookgruppen hjälper vi varandra med frågor som uppstår på vägen. De tidigare inläggen i Aftur knitalong hittar du här.

There in an English translation to this on my blog kammebornia.se and you can find it here.

 

Nu är det dags att sticka oket! Bålen och ärmarna har vi stickat var för sig och nu är det alltså dags att foga samman delarna.

Det är bra att kontrollmäta längden på såväl bålen som på ärmarna innan du sätter ihop dem. Lita mer på dig själv och din kropp än på mönstret. Jag vill ofta ha både bålen och ärmarna lite längre än det står i mönstret. Vi är ju alla olika så det är bäst att mäta och prova.

Ofta är rundstickan till bålen för kort för att du ska kunna prova utan att maskor ska falla av. I så fall kan du föra över en del av maskorna på en annan sticka eller en tråd så att du kan dra på dig tröjan och känna efter om längden är bra. Tröjan ska gå upp under armarna där ärmarna ska fästas. Det beror förstås lite på hur tajt din tröja sitter, hur långt upp i armhålan tröjan går. Om du stickar en åtsittande tröja kommer ärmarna fästas vid bålen högt upp i ärmhålan. Om du stickar en mer löst sittande tröja är även ärmhålet luftigare vilket kan vara bra att veta när du provar och mäter.

Här är en bild på när jag provade längden på Dennis i somras när jag stickade Afmaeli som är en liknande tröja.

På ärmarna har du enligt instruktion i mönstret satt ett antal maskor på en tråd. Dessa maskor motsvaras av lika många, i varje sida, på bålen. Dessa sätts på trådar under det första varvet på oket. När tröjan stickas ihop kommer maskorna på trådarna från bålen respektive ärmen att ligga mot varandra. Detta innebär att ett hål bildas under varje ärm och dessa hål sys ihop i slutet och jag kommer att beskriva hur det går till i nästa inlägg. Just nu kan du bara låta dem vara. Det viktiga är att maskorna hamnar mot varandra, under respektive ärm.

Det kan kännas märkligt när du provar tröjan innan den är färdig men om du förstår hur den är konstruerad är det lättare att se om den verkar passa.

I vilken ordning du sedan stickar ihop delarna beror på om du stickar en tröja eller en kofta. På tröjan börjar och slutar alla varv bakom vänster axel, mellan bakstycket och vänster ärm.

Du kan göra likadant på koftan om du vill, det klassiska på oktröjor är att varvet börjar och slutar just där. Jag tycker att det känns bra om okets mönster är centrerat när jag stickar en kofta och därför låter jag mitt varv börja och sluta framtill istället, vid de 5 klippmaskorna. Då slipper jag räkna så mycket för att få allt rätt. Du gör så klart som du vill. Om du stickar en kofta och vill göra på detta vis kan du markera i diagrammet att de 8 maskor du ska repetera är de mellan maska 4 – 12. Du börjar alltså 4 maskor in i diagrammet (från höger). Klippmaskorna kan stickas i de färger som för tillfället behöver transporteras från föregående varv till nästa. På bilden ovan ser du de 5 klippmaskorna och det syns också att mönstret på oket är likadant på båda sidor om klippmaskorna.

När de olika delarna har rätt längd följer du instruktionen i mönstret om hur du stickar samman delarna och sätter maskor på en tråd (lika många i varje sida av tröjan som du satt på en tråd från respektive ärm). För dig som stickar en tröja gör du bara som det står i mönstret. Om du stickar en kofta och lättare vill centrera ditt mönster, som jag beskrivit ovan, sätter du bara ihop delarna i en annan ordning, du börjar mitt fram, räknar ut hälften av framstyckets maskor, sätter maskor på en tråd enligt din storlek, stickar ena ärmen och fortsätter så runt hela plagget.

Nu har du kommit runt det första varvet och det är en bra idé att markera var varvet börjar och slutar med en stickmarkör. Detta är alltså bakom vänster axel alternativt framtill om du stickar en kofta.

Nu ska du börja läsa och sticka efter diagrammet för oket. Jag får inte det svenska diagrammet att stämma. Därför rekommenderar jag alla att använda det engelska mönstrets diagram när det kommer till mönsterstickningen. Det är dessutom lättare att följa. Du hittar det här. Något som är olika i det svenska mönstret mot det engelska är att i det svenska står det att du kan hoppa över vissa varv om du stickar en av det mindre storlekarna. Detta kan vara bra att göra om du stickar en mindre storlek och inte är så lång. Oket blir då något kortare. Om du stickar en liten storlek men är lång kan du så klart sticka alla varv. Du kan alltså kombinera det svenska och det engelska diagrammet.

Diagrammet går över 8 maskor som upprepas (så småningom blir de färre genom minskningar). Du stickar från höger till vänster och upprepar mönsterrapporten varvet ut.

Förkortade varv

Förkortade varv är ett sätt att forma stickningen och på så vis kan man få bakstycket högre än framstycket när man stickar på rundsticka. Om man stickar tröjan enligt beskrivningen (utan förkortade varv) så blir fram- och bakstycke lika. Jag har stickat flera islandströjor utan förkortade varvoch flera med. Det är en smaksak. Om det är din första tröja eller om du tycker det låter krångligt så kan du bara följa mönstret och strunta i förkortade varv. Men om du vill addera en detalj för extra bra passform eller vet med dig att du tycker det är jobbigt om halskanten går för högt upp fram till, då kan det vara en bra idé att sätta dig in hur man stickar förkortade varv.

Ifall man alltså vill ha nacken lite högre så går det utmärkt att lägga till några förkortade varv, förslagsvis efter oket i nacken. Förkortade varv är precis som det låter inte hela varv runt hela tröjan. Istället stickar man fram och tillbaka endast över bakstycket. Detta kan göras på flera olika sätt. Först måste man räkna ut var mitten bak är och sedan räkna ut åt respektive sida lika många maskor åt varje håll så att man vet mellan vilka maskor man ska sticka sina förkortade varv. Sedan stickar man varven lite kortare mellan varje vändning. Det går inte att bara vända stickningen för då får man fula glipor mellan maskorna. För att undvika gliporna finns det flera olika metoder. Ifall du vill sticka förkortade varv föreslår jag att du letar upp en tutorial eller ett mönster där detta beskrivs, eller ber någon som kan att visa dig.

Här finns till exempel ett mönster där detta beskrivs, dock på engelska.

Maja Karlsson har skrivit om förkortade varv på sockor på Järbobloggen men det går fint att applicera på tröjor också.

På bilden ovan ser du att jag har stickat förkortade varv i både den svartgrå färgen och i den rostbruna.

Det här är baksidan av oket.

När du stickar med två färger samtidigt finns det olika sätt att hålla i garnet på. Hitta vad som passar dig bäst. Det viktiga är att inte dra för hårt i trådarna på baksidan för att undvika att arbetet drar ihop sig. Det är också viktigt att veta att det garn du håller närmast arbetet är det som blir dominant, d v s den färgen kommer att framträda mest. Bestäm vilken färg du vill ska vara mest framträdande och var konsekvent med hur du håller garnerna. Om det är mer än 3-5 maskor mellan färgerna kan det vara bra att vrida trådarna bakom arbetet, ungefär var tredje maska. Det viktiga är att garnet inte blir för spänt på baksidan. På denna tröjan är det inte så många maskor av varje färg så jag snor inga trådar på baksidan, jag försöker bara hålla garnet jämnt spänt och ganska löst. Om du bara inte stickat för hårt så att oket dras ihop av trådarna på baksidan så brukar eventuella ojämnheter i mönsterstickningen jämna ut sig när du senare tvättar tröjan.

Så småningom kommer du till markeringar som visar att du ska minska maskor genom att sticka ihop dem. 2 rm tills betyder att du ska sticka 2 räta maskor tillsammans, alltså sticka ihop två maskor som om de var en, så blir två maskor en maska.

När du börjar minska antalet maskor i oket minskar antalet maskor även i diagrammet och därför symboliserar de vita rutorna i det svenska diagrammet och de ljusblå i det engelska ”ingen maska”, de är alltså bara att hoppa över.

Fortsätt så att sticka enligt diagrammet och beskrivningen.

Nästa vecka kommer jag att gå igenom det avslutande arbetet med halskanten, monteringen, tvätt och så vidare.

Lycka till med oket!

© 2023 Eddna