Läser in...

Nu är vi snart färdiga med våra tröjor och koftor! Vi stickar så klart alla i olika takt så om du just har börjat eller har hälften klar är det ändå ingen brådska. Alla inlägg finns kvar att gå tillbaka till både på Järbobloggen och här på min blogg när det är något moment du vill läsa om.

Du hittar alla inlägg i Aftur knitalong här.

There is an English translation to this on my blog and you can find it here.

Idag tänker jag skriva om det avslutande arbetet med din tröja eller kofta. Om du stickar en kofta är det lite mer kvar att göra än om du stickar en tröja. Det vi ska gå igenom dag är

Avslutning runt halsen

Elastisk avmaskning

Fästa trådar

Sy ihop hålen under ärmarna

Kofta, hur du klipper upp tröjan till en kofta

Nästa vecka kommer jag att skriva om tvätt och skötsel och även berätta om den fototävling vi kommer att anordna som avslutning på Aftur knitalong.

Jag har lagt små filmklipp i facebookgruppen Aftur knitalong där jag visar några av de moment jag skriver om i detta inlägg. Till exempel visar jag min elastiska avmaskning, hur jag virkar innan jag klipper och så visar jag även själva klippet.

Häromdagen hade jag en livesändning i facebookgruppen och den ligger kvar för dem som vill se den i efterhand. En livesändning är till för att lite informellt kunna kommunicera med er och det är ett bra tillfälle för er att ställa frågor. Jag kommer att ha en ny livesändning på lördag och jag återkommer med tid för detta i facebookgruppen.

Avslutning runt halsen och elastisk avmaskning

I mönstret stickas halskanten i mosstickning och efter 7 varv stickas ett avigt vikvarv och sedan stickas 6 varv slätstickning. Meningen är sedan att efter avmaskningen vika halskanten dubbel och sy fast den.

På min kofta råkade jag sticka även insidan av halskanten i mosstickning men jag tyckte det blev fint så jag lät det vara så.

För att kanten inte ska bli för stum, och kanske bli svår att trä över huvudet, är det bra om man gör avmaskningen tillräckligt elastisk. Du kan göra en helt vanlig avmaskning men vara noga med att den blir ganska lös. Du kan också välja att maska av med en annan metod. Det finns många olika elastiska avmaskningar.

Jag gör ofta så här:

Sticka 2 maskor

För över de 2 stickade maskorna till vänster sticka

Sticka ihop de 2 maskorna med höger sticka, genom den bakre maskbågen

  1. Nu har du en maska på höger sticka
  2. Sticka ytterligare en maska
  3. För över de 2 stickade maskorna till vänster sticka
  4. Sticka ihop de 2 maskorna med höger sticka, genom den bakre maskbågen

Upprepa steg 1 – 4

Lägg halskanten dubbel och sy fast den. Var noga så att det blir jämnt. Kanske behöver du nåla innan du syr.

Om du stickar en kofta maskar du av dina fem klippmaskor innan du börjar sticka halskanten och sedan stickar du halskanten fram och tillbaka.

Fästa trådar

Vänd tröjan ut och in och fäst alla lösa trådar med en trubbig stoppnål. Jag syr några stygn åt ena hållet och så några åt motsatt håll. Se till att det inte blir för tjockt och att det inte syns från rätsidan. Sedan är det bara att klippa av tråden. Léttlopigarnet repar inte upp sig utan ullfibrerna hakar i varandra.

Om du stickar en kofta har du trådar att fästa mitt fram. Sy fast dem ut åt båda sidorna så att inte alla fästa trådar är samlade i mitten där du snart ska klippa

Sy ihop hålen under ärmarna…

Under ärmarna har du maskor på två trådar, lika många på varje. De ska nu sys ihop med varandra med vad som kallas maskstygn på svenska eller Kitchener stitch på engelska. Det första du ska göra är att föra över maskorna på två strumpstickor.

Sedan tar du en stoppnål och en garntråd som du först fäster i arbetets avigsida.

Arbetet sker i ett antal moment och du jobbar på rätsidan från höger till vänster som om du stickade. Jag kallar stickan närmast mig för sticka 1 och stickan bakom för sticka 2.

1. För in nålen genom den första maskan på sticka 1 som om du skulle sticka den avig. Dra igenom tråden men låt maskan sitta kvar.

2. För in nålen genom den första maskan på sticka 2 som om du skulle sticka den rät. Dra igenom tråden men låt maskan sitta kvar.

Dessa två moment är starten. Det som följer ska sedan upprepas.

3. För in nålen genom den första maskan på sticka 1 som om du skulle sticka den rät, dra igenom tråden och dra av maskan.

4. För in nålen genom den första maskan på sticka 1 som om du skulle sticka den avig. Dra igenom tråden men låt maskan sitta kvar.

5. För in nålen genom den första maskan på sticka 2 som om du skulle sticka den avig, dra igenom tråden och dra av maskan.

6. För in nålen genom den första maskan på sticka 2 som om du skulle sticka den rät. Dra igenom tråden men låt maskan sitta kvar.

7. Upprepa steg 3 – 6 tills alla maskor är fästa och ihopsydda. Sy ihop det lilla hålet som är kvar och fäst tråden.

Det verkar ofta väldigt förvirrande först men när man väl förstått hur det går till är det roligt att sy maskstygn. Och det blir väldigt fint! Det ser ut som om man stickat ihop skarven.

…eller sticka ihop hålen under ärmarna

Om du tycker det är för svårt att sy maskstygn kan du också sticka ihop maskorna. I så fall vänder du arbetet ut och in och från avigsidan lägger du stickorna mot varandra. Du tar en tredje sticka och plockar en maska från varje sticka – och stickar ihop dem till en maska. Sedan gör du likadant en gång till. Därefter drar du den högra maskan över den vänstra som vid en vanlig avmaskning. Fortsätt till alla är ihopstickade och avmaskade. Fäst tråden.

Om du stickar en tröja är det bara tvätt kvar nu. Om du ska klippa upp tröjan till en kofta återstår några spännande moment som du kan läsa om nedan.

KOFTA

Om du vill göra en kofta av din tröja har du antagligen stickat fem extra klippmaskor mitt fram på tröjan så som jag beskrivit i tidigare inlägg. Dessa fem maskor kallar jag 1,2,3,4 och 5 från höger till vänster.

Virka eller sy?

I mitten av den mittersta maskan, d v s maska 3 ska du snart klippa upp din kofta. Innan du gör det är det bra att förstärka kanterna på båda sidor. Detta kan du göra t ex genom att virka eller att sy på maskin. Om du känner dig orolig för att klippa i din tröja kan det kännas bra att sy två sicksacksömmar på var sida om där du ska klippa. I så fall syr du sicksack upp och ner genom maska 2 respektive 4.

När jag stickar i naturligt ulliga garner, som Léttlopi brukar jag istället virka utmed båda sidorna. Det är ett traditionellt sätt att förstärka kanterna på och ulliga garner fäster sig själva genom att fibrerna hakar i varandra så att det inte är någon risk för att arbetet ska repas upp. Om man använder superwashgarn eller andra ”slinkiga”garner så är det bäst att sy på maskin.

Eftersom jag oftast stickar i ulliga garner passar det bra att virka och dessutom tycker jag om känslan av den virkade kanten. Det blir samma slags elasticitet som i det stickade plagget. När man syr på maskin blir maskinsömmen stummare än det stickade. Självklart är det ändå att föredra om man stickar i garner som behöver en starkare söm innan klipp, eller om man känner sig osäker på om virkningen räcker.

Om du vill virka, går det till så här:

Jag använder Mellanraggi som är ett sockgarn som är starkt och lättarbetat. Du kan använda ett garn med kontrastfärg om du vill, den virkade kanten kommer att bli en snygg detalj. Börja uppifrån och fäst garnet med virknålen genom maska 2 (från höger).

Sedan ska du virka varv efter varv nedåt, genom halva maska 2 och halva maska 3. På varje varv sticker du alltså virknålen genom maska 2:s vänstra ben och maska 3:s högra ben.

När du virkat hela vägen ner fäster du garnet med en maska rakt igenom den nedersta maska 2. Sedan gör du samma sak på motsatt sida men börjar nerifrån och arbetar uppåt.

Det blir bara mitten av maska 3 kvar mellan de virkade kanterna och det är där du ska klippa.

Jag visar som sagt även detta i en liten film i facebookgruppen Aftur knitalong.

Klippa

När du sytt sina sicksacksömmar eller virkat dina kanter är det dags att klippa. Om du vill kan du tvätta plagget innan du klipper men du kan lika gärna vänta till efter, det är en smaksak. Jag tycker det är skönt att sticka knäppkanterna först innan jag tvättar så att jag slipper göra om proceduren.

Lägg plagget på ett plant underlag och se till att ha en vass sax och en hand som inte darrar. Jag brukar klippa med höger hand och med den vänstra håller jag under framstycket och liksom håller isär mitten så att jag ser bra var jag ska klippa och inte råkar klippa i de virkade kanterna. Min oro är alltid att råka klippa rakt igenom bakstycket på samma gång.

Klipp! Det är en skön känsla att se tröjan förvandlas till en kofta på en minut.

Om du sytt på maskin kan du behöva putsa kanterna lite. Om du virkat enligt ovan är kanterna prydliga och fina efter klippet. Du kan kontrollera om någon tråd behöver fästas med något extra stygn någonstans.

Knäppkanter

Nu är det dags för knäppkanter. Jag har fått flera frågor om blixtlås och självklart kan du välja att sy i ett blixtlås. Det kan du göra på maskin eller för hand, vilket du föredrar. Innan du syr i ett blixtlås får du välja om du ska sticka eller virka en liten kant. Detta kan göras på olika vis. Jag tror till exempel att det blir väldigt fint med en sandwichkant i kombination med blixtlås. Den finns beskriven hos Kate Davies, länk finns här. Eller så viker du bara in den kant du har efter klippet och syr fast blixtlåset direkt.

På min kofta har jag stickat vanliga knäppkanter med knapphål och jag valde att göra dem i mosstickning som de övriga kanterna.

Börja med att plocka upp maskor utmed ena sidan. Hoppa över var fjärde maska när du plockar upp maskorna för att få en fin och stadig kant. Använd den mindre storleken på sticka och sticka maskorna när du plockar upp dem, då blir kanten finast. Plocka upp maskorna i klippmaska 1 respektive 5.

På ena sidan gör du knapphål, vanligast är att göra dem på höger sida för damer och på vänster sida för herrar.

Kanten utan knapphål stickade jag så här: 6 varv mosstickning, sedan avmaskning i mosstickning.

Kanten med knapphål stickade jag så här:

Först räknade jag ut hur många knappar jag ville ha och sedan hur många maskor det skulle bli mellan varje knapp. Varje knapphål gjorde jag över två maskor genom att maska av två maskor och på nästa varv lägga upp två maskor när jag kom till respektive knapphål.

Sticka 3 varv mosstickning

Sticka ett varv i mosstickning med avmaskningar för knapphål

Sticka ett varv i mosstickning med uppläggning av nya maskor vid varje knapphål

Sticka ett varv mosstickning

Maska av i mosstickning

Sy i knappar. Jag syr fast dem med sockgarn.

Om du vill kan du sy fast ett fint band på insidan av koftan för att dölja klippkanterna och få en stadig och dekorativ kant. Har du virkat innan klippet så bildat den virkade kanten en fin stadkant.

Lycka till!

© 2023 Eddna