Läser in...

Det är väldigt roligt att så många vill vara med och sticka en islandströja!

There in an English translation to this on my blog kammebornia.se and you can find it here.

 

 

Om du undrar vad det här handlar om så är det alltså en knitalong där vi stickar en islandströja som heter Aftur. Du hittar all information om mönster, garn och storlekar i det första inlägget av sju, som du hittar här. Detta är det andra inlägget. Det finns också en facebookgrupp som heter Aftur knitalong där vi kan inspirera och hjälpa varandra och ställa frågor eller bara visa vad vi gör.

Alla inlägg samlas under kategorin Aftur Knitalong så att de kan bli lätta att hitta.

Nu är det dags att börja sticka på vår Aftur! Alla blogginlägg finns både här på Järbobloggen och på min blogg kammebornia.se. På min blogg finns texten både på svenska och engelska.

Vi stickar alla olika fort och har olika mycket tid att sticka. Därför är det fint att vi kan göra som det passar oss. Jag tänker att mina inlägg ska fungera som ett stöd och att det ska vara lustfyllt att vara med i knitalongen. Det är så fint när vi kan hjälpa varandra med frågor som uppstår på vägen. Inläggen kommer att ligga kvar så om du tycker att det går för fort behöver du inte stressa. Du kan alltid gå tillbaka till inläggen och läsa om de olika momenten. Det är ingen tävling utan ett tillfälle att sticka tillsammans, ha möjlighet att få hjälp och pepp och kanske lära sig något nytt.

Det svenska mönstret finns här (även på norska, danska och finska) och det engelska finns här. Båda är gratis. Jag rekommenderar alla som inte stickar efter det engelska mönstret att ändå ladda hem det eftersom det diagrammet är mycket lättare att följa.

I det första inlägget går jag igenom vad du behöver veta innan själva stickningen drar igång. Det har dykt upp frågor som jag ska försöka svara på i detta inlägg. Frågorna handlar mest om garnalternativ och olika storlekar.

Garn

Tröjan är tänkt att stickas i Léttlopi. Det är ett isländskt, lätt och lite strävt garn med fantastiska egenskaper och det blir väldigt vackert i flerfärgsstickning. Efter tvätt blir det mycket mjukare och om du vill ha det riktigt mjukt kan du använda balsam.

Om du av någon anledning vill ha ett annat garn så är det extra viktigt att du kollar masktätheten och garnets sträckning. Léttlopi är 200 m på 100 g eller 100 m på ett 50 gramsnystan. I facebookgruppen finns det många att fråga om råd och tips på andra garner. Själv tycker jag det är svårt att råda då jag tycker att den blir som finast i Léttlopi.

 

Storlekar

Läs gärna vad jag skrev om att välja storlek i det förra inlägget.

Storlekarna heter XS, S, M, L, XL i det engelska mönstret och i det svenska motsvaras de av 34, 36, 38, 40, 42. I bröstmått mätt är storlek XL mittemellan L och XL på Afmaeli för er som stickat den.

Många har frågat om hur man gör om man vill ha en mindre eller större tröja än dessa storlekar. Som jag skrev i förra inlägget går okets mönsterrapport över 8 maskor som motsvaras av ca 4 cm. Detta innebär att du kan öka respektive minska på bröstvidden med 4 cm /en mönsterrapport i taget. Tänk på att även mäta midja och höfter när du beräknar din storlek på tröjan. Vi är ju alla olika och det kan vara bra att göra en tröja som passar just dig eller den som ska ha den. Om du ökar till exempel 16 maskor/två mönterrapporter för att få 8 cm mer bröstvidd än på den största storleken kommer tröjan även att bli större i vidd runt höft och midja.

Om du ökar eller minskar en eller fler mönsterrapporter så måste du även senare fram i arbetet ta hänsyn till detta på ärmarna. De ska ju senare passa ihop med bålen. Du kan fördela de ökade maskorna mellan bålen och ärmarna. Om du vill ha en ökad bröstvidd på 4 cm, d v s 8 maskor kan du till exempel öka 4 maskor på bålen och 2 på varje ärm. Om du vill ha en ökad bröstvidd på 8 cm, d v s 16 maskor kan du till exempel öka 12 maskor på bålen och 2 på varje ärm alternativt 8 maskor på bålen och 4 på varje ärm. Det beror lite på hur vida ärmar du behöver.

Det viktiga är att maskantalet är jämnt delbart med 8 när ärmarna och bålen senare stickas ihop.

Det är flera av er som hjälpt varandra i facebookgruppen och det är så fint att se. Jag har tyvärr inte möjlighet att göra individuella uträkningar för era tröjor men hoppas kunna stötta er att göra det själva och med hjälp av varandra!

 

 

Kofta?

I mönstret beskrivs hur man stickar en tröja. Om någon vill göra en kofta istället så kommer jag att visa hur det går till, då jag stickar min andra Aftur som en kofta, tillsammans med er. Jag ligger lite före förstås, så att jag kan visa och berätta om min kofta.

Om du vill sticka en kofta så stickar du den mosstickade kanten fram och tillbaka istället för runt som på tröjan. Efter mosstickningen lägger du upp fem maskor mitt fram på tröjan och markerar var de är med stickmarkörer på var sida om de fem maskorna. Sedan stickar du slätstickning runt på rundstickan, lika som på tröjan. I de fem extramaskorna ska du sedan när tröjan är färdigstickad klippa upp tröjan så att den blir en kofta. Hur det går till kommer jag att beskriva när det är dags, i det femte inlägget, den 5 april.

 

Intagningar för midjan

I mönstret till Aftur finns inga intagningar för midjan utan tröjan stickas rak, med samma maskantal hela bålen upp till oket. Om du vill sticka din tröja enligt orginalmönstret behöver du inte bry dig om följande.

Om du vill kan du helt valfritt göra intagningar för midjan så som jag gjort på den Aftur jag stickat.

Jag ger lite riktlinjer för hur det kan gå till här nedan men inga färdiga recept. Om du känner dig osäker tycker jag att du ska sticka tröjan som mönstret beskriver, det är jättefint. Jag ville ändå ta med detta moment för de som kanske vill lära sig något nytt.

 

 

Så här gör du om du vill göra en midjemarkering på tröjan för att få den mer figurformad:

Markera sidorna med stickmarkörer så att du har lika många maskor på fram- respektive bakstycket. (Om du gör en kofta måste du tänka på den fem extra maskorna som ska vara mitt fram)

Minska en maska 2 maskor före respektive efter båda markörerna vart 7-8:e varv. Minska genom att göra llr (se förklaring nedan) före och sticka två räta maskor tillsammans efter markörerna. Du har alltså hela tiden 4 räta maskor mellan minskningarna och ökningarna (två på varje sida om markören).

Öka sedan motsvarande antal gånger och på samma ställen, d v s 2 maskor före respektive efter markörerna. Ökningarna görs som ö1h 2 maskor före markörerna och ö1v (se förklaring nedan) 2 maskor efter markörerna.

Hur många minskningar respektive ökningar du gör beror på vilken storlek du stickar och på hur du vill ha det. Min rekommendation är att prova tröjan på vägen för att se om du tycker det blir bra. Om din kabel är för kort för att du ska kunna dra på dig tröjan kan du trä över maskor på en bit garn.

När du är klar med ökningarna ska du ha lika många maskor som du hade innan du gjorde minskningarna.

På min Aftur som är stickad i storlek XS har jag gjort ökningarna som följer:

Börja minska som beskrivet ovan efter 8 cm (när du börjar minska beror ju på hur lång du vill ha tröjan och vilken storlek du stickar men det brukar vara ungefär lagom att börja med minskningarna efter 8-10 cm)

Jag gjorde fyra minskningar vart 7:e varv och sedan stickade jag 10 varv utan minskningar och därefter gjorde jag ökningar vart 7:e varv fyra gånger. Totalt minskade jag alltså 4 x 4 maskor = 16 maskor (8 i varje sida) och sedan ökade jag lika många. Om du stickar en stor storlek kanske du vill göra minskningarna och ökningarna vart 8:e varv i stället och kanske sticka 10-14 varv mellan minskningarna och ökningarna.

På bilderna kan du se att jag satt en liten markör vid varje minskning/ökning.

llr = lyft, lyft, rät – lyft med höger sticka över en maska från vänster sticka som om du skulle sticka den rät, lyft en maska till på samma sätt. Flytta tillbaka maskorna till vänster sticka och sticka dem tillsammans genom den bakre maskbågarna (minskning som lutar åt vänster)

ö1h = öka en maska ställd åt höger genom att plocka upp tråden mellan maskorna bakifrån med vänster sticka, sticka sedan den nya maskan genom främre maskbågen

ö1v = öka en maska ställd åt vänster genom att plocka upp tråden mellan maskorna framifrån med vänster sticka, sticka sedan den upplockade maskan genom bakre maskbågen

 

Om du gör modifikationer av mönstret för att det ska passa dig så rekommenderar jag att du antecknar vad du gör så att du håller reda på ditt maskantal och dina beräkningar.

 

 

Nu börjar det roliga!

När du valt garn, hittat stickor, mätt din stickfasthet och valt storlek, alternativt räknat om din storlek enligt ovan, är det dags att börja sticka!

Tröjan stickas nerifrån och upp på rundsticka och vi börjar med bålen. Lägg upp så många maskor som anges i din storlek och se till att arbetet inte vrids innan du stickar ihop det till en ring.

 

 

Om du valt att sticka en kofta stickar du den mosstickade kanten fram och tillbaka på rundstickorna och sedan efter de första 6 varven, innan det är dags för slätstickning, lägger du upp 5 extra maskor och markerar dem mitt fram med stickmarkörer som på bilden ovan.

Börja sticka kanten som stickas i mosstickning.

Mosstickning består av räta och aviga maskor på detta vis:

Varv 1: *1rm, 1am* upprepa * – * varvet ut

Varv 2: *1am, 1rm* upprepa * – * varvet ut

Upprepa dessa två varv ytterligare 2 gånger. Totalt 6 varv. Du stickar alltså hela tiden avig på rät och rät på avig.

Efter den mosstickade kanten byter du till större stickor och fortsätter sticka räta maskor.

Det är bra att markera var varven börjar och slutar med en stickmarkör. Det går bra att använda en garnögla, en säkerhetsnål eller liknande om du inte har stickmarkörer. Stickmarkören lyfts sedan varje varv. Den är till för att du lättare ska kunna hålla reda på var varvet börjar och slutar.

Om du stickar en tröja så är varvets början och slut i ena sidan tills du kommer till oket då du markerar varvets början bakom vänster axel.

Om du stickar en kofta börjar och slutar varven mitt fram tills du kommer till oket då du markerar varvets början bakom vänster axel precis som på tröjan. 

När det är dags att skarva garnet kan du göra på olika sätt. Jag brukar skarva direkt så slipper jag fästa så många trådar sedan. Dessutom blir skarvarna nästan osynliga och det tycker jag är fint.

 

 

Om man stickar i Léttlopi eller ett annat rent ullgarn som inte superwashbehandlats så kan man göra så här:

 

 

Du drar av garnet så att ändarna blir lite ojämna. Sedan delar du båda garnändarna och lägger dem omlott. Därefter fuktar du garnet med lite saliv och lägger skarven i din ena handflata. Med den andra handflatan gnuggar du garnskarven fram och tillbaka och simsalabim så blir det en osynlig skarv!

 

 

Sedan fortsätter du bara att sticka räta maskor runt, runt, tills bålen har önskad längd.

Mät längden på ditt arbete när det ligger på en slät yta. När du är färdig lägger du undan arbetet tills vidare och nästa vecka börjar vi med ärmarna.

Hoppas du tycker det är roligt att sticka! Använd gärna facebookgruppen till frågor och småprat! Eller skriv en kommentar här nedan.

 

© 2023 Eddna