Läser in...

Det är roligt att vi är så många som stickar Aftur! Du hittar de tidigare inläggen här.

There in an English translation to this on my blog kammebornia.se and you can find it here.

Vi har nu stickat bålen på tröjan och det är dags att sticka ärmarna!

Du är varmt välkommen att delta i facebookgruppen Aftur knitalong och att tagga dina Instagrambilder med #afturknitalong

 

 

Ärmarna kan stickas på strumpstickor eller på rundsticka. Om du stickar på rundsticka kan du välja att sticka en i taget eller båda på samma gång. Jag stickar oftast mina ärmar på strumpstickor, en i taget. När jag stickade min första Aftur använde jag rundstickor för mina strumpstickor var upptagna i ett annat projekt. Jag tror det handlar mycket om vana och vad man trivs med när man väljer metod för att sticka ärmarna. Gör det som känns bekvämast för dig. Eller utmana dig själv och prova något nytt om du har lust. Om du stickar på rundsticka kan du välja att sticka en ärm i taget eller båda på samma gång med magic loop-metoden.

Ärmarna börjar som bålen med mosstickning och sedan är de enfärgade och du ökar två maskor under ärmen med jämna mellanrum för att det ska bli bra passform på den.

 

 

 

När det är dags att göra ökningarna tycker jag att det är lättare att hålla reda på dem med hjälp av stickmarkörer eller små säkerhetsnålar. Jag sätter en säkerhetsnål i varje varv där jag ökar. Då vet jag när det är dags för nästa ökning och jag kan även hålla reda på det totala antalet ökningar. Ökningarna ska göras efter den första maskan och innan den sista och de kan göras på flera olika vis. Jag brukar lyfta tråden mellan maskorna och sticka den vriden. Den första ökningen gör jag ställd åt vänster (ö1v) och den sista ställd åt höger (ö1h).

ö1v = öka en maska ställd åt vänster genom att plocka upp tråden mellan maskorna framifrån med vänster sticka, sticka sedan den upplockade maskan genom bakre maskbågen

ö1h = öka en maska ställd åt höger genom att plocka upp tråden mellan maskorna bakifrån med vänster sticka, sticka sedan den nya maskan genom främre maskbågen

När ökningarna är gjorda stickar du vidare, utan ökningar, tills ärmen har önskad längd. När du ska mäta ärmen är det bra om du lägger den på ett fast underlag och jämnar ut stickningen med handen innan du mäter. Sedan stickar du en ärm till likadant. Om du behöver stickorna till den andra ärmen kan du sätta den första ärmens maskor på en tråd.

 

 

Om du har räknat om din storlek till en större eller mindre än de som finns i mönstret är det viktigt att maskantalet totalt (ärm+ärm+bål) när du är klar med ärmarna är jämnt delbart med 8. Detta för att okets mönster som vi börjar med nästa vecka ska gå jämnt upp. Det går alltid att öka eller minska någon enstaka maska när delarna stickas ihop.

Om du stickar en kofta är de 5 klippmaskorna inte inräknade i det totala antalet maskor.

 

 

Nästa vecka är det dags att sätta ihop alla delar och sticka oket!

Tack för att ni delar erfarenheter och hjälper varandra i facebookgruppen Aftur knitalong!

 

© 2024 Eddna