Läser in...

There in an English translation to this on my blog kammebornia.se and you can find it here.

 

Det är verkligen roligt att se alla tröjor växa fram!

Vi har gått igenom mönstret, stickfastheten, garn och stickor och börjat med att sticka bålen på tröjan. Nu är det dags att sticka ärmarna!

De tidigare inläggen i denna knitalong hittar du här.

Du är varmt välkommen att delta i facebookgruppen Afmaeli knitalong och att tagga dina Instagrambilder med #kammeborniaafmaeli

 

 

Ärmarna kan stickas på strumpstickor eller på rundsticka. Om du stickar på rundsticka kan du välja att sticka en i taget eller båda på samma gång. Jag stickar mina ärmar på strumpstickor, en i taget. Jag tror det handlar mycket om vana och vad man trivs med när man väljer metod för att sticka ärmarna. Gör det som känns bekvämast för dig. Eller utmana dig själv och prova något nytt om du har lust. Om du stickar på rundsticka kan du välja att sticka en ärm i taget eller båda på samma gång med magic loop-metoden. I facebookgruppen är det flera av er som visat så fint för varandra hur ni gör.

Ärmarna börjar som bålen med resår och sedan en liten mönsterbård. Därefter är de enfärgade och du ska öka två maskor under ärmen med jämna mellanrum för att det ska bli bra passform.

Mönsterbården som stickas efter resåren stickas över 8 maskor men i flera storlekar går mönstret inte jämnt upp. Jag tänker att det enklaste sättet att få mönstret snyggt är att på sista varvet innan mönsterbården justera maskantalet så att det är jämnt delbart med 8. På min tröja i storlek L innebär det att jag stickar mudden med 44 maskor som det står i mönstret och sedan ökar jag 4 maskor jämnt fördelat innan mönsterbården så att jag kan sticka den över 48 maskor. På M stickas resåren över 42 maskor och då kan man ju minska 2 maskor, alternativt öka 6. Jag har sett att det finns fler kluriga lösningar i facebookgruppen också.

Om du använder min metod får du tänka på det när du gör ökningarna sedan så att du får rätt antal maskor i slutet av ärmen.

 

 

När det är dags att göra ökningarna tycker jag att det är lättare att hålla reda på dem med hjälp av stickmarkörer eller små säkerhetsnålar. Jag sätter en säkerhetsnål i varje varv där jag ökar. Då vet jag när det är dags för nästa ökning och jag kan även hålla reda på det totala antalet ökningar. Ökningarna ska göras efter den första maskan och innan den sista och de kan göras på flera olika vis. Jag brukar lyfta tråden mellan maskorna och sticka den vriden. Den första ökningen gör jag ställd åt vänster (ö1v) och den sista ställd åt höger (ö1h).

ö1v = öka en maska ställd åt vänster genom att plocka upp tråden mellan maskorna framifrån med vänster sticka, sticka sedan den upplockade maskan genom bakre maskbågen

ö1h = öka en maska ställd åt höger genom att plocka upp tråden mellan maskorna bakifrån med vänster sticka, sticka sedan den nya maskan genom främre maskbågen

När ökningarna är gjorda stickar du vidare, utan ökningar, tills ärmen har önskad längd. När du ska mäta ärmen är det bra om du lägger den på ett fast underlag och slätar till stickningen med handen innan du mäter. Sedan stickar du en ärm till likadant. Om du behöver stickorna till den andra ärmen kan du sätta den första ärmens maskor på en tråd.

 

 

När bålen och båda ärmarna är klara är det dags att sticka ihop alltsammans och konstruera oket. Det skriver jag om nästa vecka. Lycka till med ärmarna!

 

© 2024 Eddna