Det är så roligt att se alla era tröjor växa fram på Instagram och på facebooksidan Afmaeli knitalong.
På söndag mitt på dagen klockan 12 planerar jag en ny livesändning i facebookgruppen där ni gärna får titta in och ställa frågor. Min förra livesändning ligger kvar i flödet.
Det här är mitt femte blogginlägg och de tidigare kan du hitta här:
- Första delen Inspiration, information och planering. Om material, mönster och förberedelser.
- Andra delen Start på stickningen. Stickning av tröjans bål.
- Tredje delen Ärmarna.
- Fjärde delen Oket. Ihopstickning av delarna.
Det är lätt att tro att man är färdig när man stickat tröjan men det återstår en del efterarbete innan den är färdig att bära. Det ska vi gå igenom idag. Jag har delat upp detta inlägg i flera delar.
Avmaskning
Förkortade varv
Fästa trådar
Sy ihop under ärmarna
Tvätt och skötsel
Fototävling
Avmaskning
När man maskar av halskragen är det viktigt att avmaskningen är elastisk så att det går lätt att trä tröjan över huvudet.
Jag brukar maska av på vanligt vis fast se till att maskorna är lösa så att det blir tillräckligt elastiskt. Det går till så här:
- Sticka två maskor (lite lösare än vanligt). Du har nu två stickade maskor på den högra stickan.
- Lyft, med den vänstra stickan, den maskan som stickades först över den andra och dra den av stickan. Den högra maskan lyfts alltså över den vänstra. På så vis blir bara en maska kvar på höger sticka.
- Sticka en maska. Nu har du återigen två maskor på den högra stickan.
- Upprepa steg 2.
- Fortsätt som ovan tills det endast återstår en maska och dra tråden genom den sista maskan.
Om du inte tycker att det blir tillräckligt elastiskt finns det andra metoder och jag har sett att ni är flera som länkat till tutorials av olika slag i facebookgruppen. Det är så fint att se när nu hjälper varandra!
I facebookgruppen har jag lagt en liten film som visar hur jag maskar av.
Halskanten viks efter avmaskningen dubbel mot insidan av tröjan och sedan sys den fast. Det kan vara bra att nåla på några ställen innan man syr för att kanten ska bli jämn och fin.
För att lättare hålla reda på vad som är bak och fram på tröjan syr jag gärna i en etikett i nacken. Dessa har jag hittat hos Majas manufaktur.
Förkortade varv
Många har frågat mig om förkortade varv och kanske är det förvirrande för er som inte hört talas om det eftersom det inte står något om förkortade varv i beskrivningen. Jag valde att inte skriva om förkortade varv i de tidigare inläggen eftersom det momentet inte är med i mönstret till Afmaeli. Jag tänker nu att det ändå är bra att skriva lite om detta då så många frågat.
Förkortade varv är ett sätt att forma stickningen och på så vis kan man få bakstycket högre än framstycket när man stickar på rundsticka. Om man stickar tröjan enligt beskrivningen (utan förkortade varv) så blir fram- och bakstycke lika. Jag har gjort förkortade varv på många tröjor men jag stickar Afmaelin som i beskrivningen, utan förkortade varv, och jag tycker det blir bra.
Ifall man vill ha nacken lite högre så går det utmärkt att lägga till några förkortade varv, förslagsvis efter oket i nacken. Förkortade varv är precis som det låter inte hela varv runt hela tröjan. Istället stickar man fram och tillbaka endast över bakstycket. Detta kan göras på flera olika sätt. Först måste man räkna ut var mitten bak är och sedan räkna ut åt respektive sida lika många maskor åt varje håll så att man vet mellan vilka maskor man ska sticka sina förkortade varv. Sedan stickar man varven lite kortare mellan varje vändning. Det går inte att bara vända stickningen för då får man fula glipor mellan maskorna. För att undvika gliporna finns det flera olika metoder. Ifall du vill sticka förkortade varv föreslår jag att du letar upp en tutorial eller ett mönster där detta beskrivs, eller ber någon som kan att visa dig.
Här finns till exempel ett mönster där detta beskrivs, dock på engelska.
Dödergök har också beskrivit detta på svenska i sin blogg och det går att läsa här.
Clara Falk har skrivit om det här.
Maja Karlsson har skrivit om förkortade varv på sockor på Järbobloggen men det går fint att applicera på tröjor också.
Fästa trådar
Vänd tröjan ut och in och fäst alla lösa trådar med en stoppnål. Jag brukar fästa med några stygn åt ena hållet och så några åt motsatt håll. Se till att det inte blir tjockt och knöligt och att det inte syns från rätsidan. Sedan är det bara att klippa av tråden. Léttlopigarnet repar inte upp sig utan ullfibrerna hakar i varandra.
Sy ihop under ärmarna
Under ärmarna har du maskor på två trådar, lika många på varje. De ska nu sys ihop med varandra med vad som kallas maskstygn på svenska eller Kirchener stitch på engelska. Det första du ska göra är att föra över maskorna på två strumpstickor.
Sedan tar du en stoppnål och en garntråd som du först fäster i arbetets avigsida.
I mönstret finns en bild som visar hur du syr maskstygn. Arbetet sker i ett antal moment och du jobbar på rätsidan från höger till vänster som om du stickade. Jag kallar stickan närmast mig för sticka 1 och stickan bakom för sticka 2.
1. För in nålen genom den första maskan på sticka 1 som om du skulle sticka den avig. Dra igenom tråden men låt maskan sitta kvar.
2. För in nålen genom den första maskan på sticka 2 som om du skulle sticka den rät. Dra igenom tråden men låt maskan sitta kvar.
Dessa två moment är starten. Det som följer ska sedan upprepas.
3. För in nålen genom den första maskan på sticka 1 som om du skulle sticka den rät, dra igenom tråden och dra av maskan.
4. För in nålen genom den första maskan på sticka 1 som om du skulle sticka den avig. Dra igenom tråden men låt maskan sitta kvar.
5. För in nålen genom den första maskan på sticka 2 som om du skulle sticka den avig, dra igenom tråden och dra av maskan.
6. För in nålen genom den första maskan på sticka 2 som om du skulle sticka den rät. Dra igenom tråden men låt maskan sitta kvar.
7. Upprepa steg 3 – 6 tills alla maskor är fästa och ihopsydda. Sy ihop det lilla hålet som är kvar och fäst tråden.
Det verkar ofta väldigt förvirrande först men när man väl förstått principen är det roligt att sy maskstygn.
Det finns flera tutorials på Youtube som visar hur man gör om man söker på maskstygn eller Kirchener stitch.
Här har jag hittat en tutorial som visar hur man gör på svenska.
Här finns en tydlig på engelska.
eller sticka ihop…
Om du tycker det är för svårt att sy maskstygn kan du också sticka ihop maskorna. I så fall vänder du arbetet ut och in och från avigsidan lägger du stickorna mot varandra. Du tar en tredje sticka och plockar en maska från varje sticka – och stickar ihop dem till en maska. Sedan gör du likadant en gång till. Därefter drar du den högra maskan över den vänstra som vid en vanlig avmaskning. Fortsätt till alla är ihopstickade och avmaskade. Fäst tråden.
Jag har lagt en liten film på facebooksidan där jag visar hur jag gör när jag stickar ihop maskorna.
.
Tvätt & skötsel
När alla trådar är fästa, halskragen är fastsydd och tröjan är färdig, då ska den tvättas. När du tvättar din Afmaeli kommer den att bli mjukare och flerfärgsstickningen kommer att se mycket jämnare ut.
Léttlopi är ren ull som inte superwashbehandlats. Detta innebär att man måste vara varsam när man tvättar tröjan. Det viktiga är att ha rätt temperatur, rätt tvättmedel och att inte vrida plagget. Däremot kan man krama.
Om ull och tvättmedel
Ull är ett fantastiskt material som värmer och skyddar mot vind, kyla och väta. Detta beror på ullens unika egenskaper och ullfiberns uppbyggnad. Ull innehåller lanolin och ullfiberns ytskikt består av små fjäll. När man tvättar ullen kan man påverka dessa naturliga egenskaper. Lanolin är ett naturligt fett som gör att ullen blir smutsavvisande och varm, samt skyddar mot vind och väta.
Jag använder ulltvättmedel som jag brukar köpa i hälsokostbutiken. Jag tycker om att använda ulltvättmedel som är speciellt anpassat för att bevara ullens naturliga egenskaper och som även återfettar ullen.
Det finns många olika ulltvättmedel och många använder även olivtvål, såpa eller hårschampo.
Enzymer som finns i vanligt tvättmedel är bra på att bryta ner smuts men kan även bryta ner animaliska proteiner som finns i ull. Såpa gör att ullens fjäll reser sig och gör att ullen lättare tovar sig. (När man ska tova ull använder man såpa av just denna anledning) Många tvättmedel kan också tvätta bort lanolinet.
Eftersom ulltvättmedel är anpassat för att bevara ullens egenskaper som jag tycker är värdefulla, brukar jag använda det. De jag använder heter till exempel Sonett och Ecover. Jag har hört att Eucalan ska vara bra också.
Léttlopi upplevs ofta som ett strävt garn men efter tvätt blir det mycket mjukare. En del av strävheten finns ändå kvar och jag tycker att det är skönt och känns naturligt ulligt. Många vill ändå ha sina tröjor ännu mjukare och använder hårbalsam som en behandling efter tvätten. Hur detta går till finns att läsa på olika hemsidor, till exempel här.
Hårbalsam påverkar definitivt ullens naturliga egenskaper och får fjällen att lägga sig. På så vis blir tröjan mjukare men samtidigt isolerar inte ullfibrerna på samma sätt. Jag tänker att detta är bra att veta men att man självklart får göra som man vill. Om man inte kan använda sin tröja för att den kliar och känns för sträv kan det ju vara värt att använda hårbalsam för att den ska bli mjukare även om den kanske inte skyddar lika bra mot vind, kyla och väta. Den kommer säkert att vara varm ändå och framförallt skön.
Själv tycker jag att det räcker med ulltvättmedel och eftersom jag är fascinerad av och uppskattar ull så vill jag bevara fjällen och lanolinet.
Tvätta
Om man har ullprogram på sin tvättmaskin kan man använda det, ullprogram ska motsvara handtvätt. Jag tycker dock att det är för läskigt när jag stickat fina plagg så jag tvättar för hand.
Jag brukar använda en balja där jag löser upp ulltvättmedlet i ljummet, kroppstempererat vatten. Sedan lägger jag ner tröjan och låter den ligga ungefär 10 minuter. Jag kramar ur vattnet och sedan sköljer jag plagget i samma temperatur som tvättvattnet. Det brukar behövas 2-3 sköljningar för att få ett klart sköljvatten. Sedan kramar jag ur vattnet och lägger plagget i en frottéhandduk som också kramas försiktigt.
Därefter lägger jag plagget att plantorka luftigt. Man kan släta ut och forma tröjan när den ligger på tork. Det går även bra att centrifugera ull. Det som inte är bra är att gnugga och vrida, då kan ullen tova ihop sig. Om plagget har för mycket vatten kvar när det ska torka kan det bli tungt och formas av tyngden. Det kan också ta för lång tid att torka och då luktar det inte så gott.
Vädra ofta och tvätta sällan!
Ull behöver inte tvättas ofta men kan gärna vädras. Om du hänger ut dina ullplagg när det är lite fuktigt ute kommer de att avvisa smuts genom vädringen. Förvara dina tröjor liggande, inte hängande på galge.
.
Fototävling
Nu när ni stickat så fina tröjor tänkte vi avsluta denna knitalong med en fototävling! Fotografera din tröja och gör det gärna med inspiration och känsla av höst.
För att delta i tävlingen lägger du upp en bild på din tröja på Instagram under hashtag #fototavlingkammeborniaafmaeli eller laddar upp den i albumet ”Fototävling” i Facebookgruppen Afmaeli knitalong.
Om du inte har facebook eller Instagram går det också bra att delta genom att mejla din bild till mig på pia@kammebornia.se
- Tävlingen pågår från nu fram till och med söndag den 17 september
- Tre favoritbidrag belönas med garn till en extra Afmæli
Måndag den 18 september presenteras vinnarna både på Järbobloggen och på kammeborna.se. De vinnande bidragen visas även upp i Järbo Garns sociala medier.
Tusen tack för allt engagemang i denna knitalong! Det har varit så roligt att att vara med er och vi fortsätter ju förstås i facebookgruppen! Missa inte min livesändning i facebookgruppen kl. 12 på söndag!
Mig hittar ni annars på bloggen kammebornia.se , på Instagram @kammebornia samt på facebook på Kammebornia podcast och även på Youtube i Kammebornia podcast. Välkomna att kika in där!
Varma höstkramar,
Pia