Läser in...

Hej! Jag heter Pia Kammeborn och jag älskar att sticka. Jag är fotograf, konstnär och stickdesigner och tillsammans med min man Dennis Kammeborn producerar jag Kammebornia podcast på Youtube, en podcast om livet i allmänhet och stickning i synnerhet. Du hittar mig på Instagram på @kammebornia och på kammebornia.se

You can find this post in an English translation on kammebornia.se.

Nu har jag fått äran och tillfället att hålla i en knitalong där vi ska sticka en islandströja tillsammans. Egentligen stickar vi förstås varsin tröja men vi kan hjälpa och inspirera varandra. Så här går det till:

Jag kommer att skriva fem blogginlägg som du kan hitta både på Järbobloggen  och på min blogg.

Det här är det första inlägget och nu har ni två veckor på er att hitta garn och välja färger och sen kör vi igång med stickningen den 10 augusti!

Mönstret heter Afmaeli och det finns gratis på svenska på Järbos hemsida.

Det finns också gratis på engelska på ravelry.

Det är en isländsk designer som gjort mönstret. Hon heter Védís Jónsdóttir.

Tröjan stickas nerifrån och upp på rundsticka. Först stickas bålen och sedan ärmarna. Innan oket tar vid sätter man ihop alla delarna och fortsätter sticka på rundsticka samtidigt som man minskar maskantal gradvis hela vägen upp till halsen.

Garnet är det fantastiska Léttlopi som finns i mängder av färger. Afmaeli betyder födelsedag eller jubileum på isländska och det här mönstret togs fram då Istex som producerar Léttlopigarnet firade 20-årsjubileum och ville ge ett mönster i present till alla som tycker om att sticka islandströjor i Léttlopi.

Isländsk ull har enastående egenskaper när det gäller att skydda mot vind och väta. En tröja stickad i Léttlopi blir lätt en favorit att mysa i när hösten kommer och den är så vacker att det är synd att dölja den under en jacka.

Garnet kan ibland upplevas som lite strävt men det blir mycket mjukare efter tvätt då även eventuella ojämnheter i flerfärgsstickningen jämnas ut. Som med all ull måste man vara varsam när man tvättar den.

Jag har redan stickat min första Afmaeli, för att förbereda mig och kunna ligga steget före. Tillsammans med er ska jag sticka ännu en. Mina blogginlägg är tänkta att fungera som en handledning och jag ska försöka hjälpa er under arbetets gång genom att svara på frågor här i kommentarsfältet.

På Instagram kan vi dela med oss av bilder under #kammeborniaafmaeli. Du kan även gå med i vår Facebook-grupp ”Afmaeli Knitalong”.

I september rundar vi av det hela med en fototävling där tre favoritbilder kommer att belönas med garn till ännu en tröja!

Om du inte har instagram så går det även fint att mejla bilder. Mer information om tävlingen kommer framöver.

Nu kör vi igång!


Det första du måste göra är att välja storlek och färger.

Storlek

I mönstret finns en storlekstabell där du kan jämföra ditt bystmått med plaggets övervidd. Det är det viktigaste måttet att ta ställning till när du väljer storlek. Längden på tröjan och ärmarna kan du ju justera lättare under arbetets gång än bredden.

Om du vill ha en löst sittande tröja ska du välja en storlek där övervidden är lite vidare än ditt bystmått.

Om du vill ha en tajt tröja så ska du välja en storlek som har samma mått som du eller till och med några cm mindre. Plagget töjer sig ju och därför kan du alltså välja att sticka en tröja som är mindre än du på bredden.

Mitt bystmått är 112cm och jag ville ha en åtsittande tröja så jag valde storlek L som har en övervidd på 107cm.

Färger

När du valt storlek kan du se i mönstret hur mycket garn som går åt av respektive färg. Totalt behövs 9 färger. 7 av färgerna går det åt väldigt lite av. Du har en bottenfärg och en annan färg till muddar och som kontrast i oket.

Självklart kan du välja vilka färger du vill men om du inte ska använda de färger som anges i mönstret och tycker det är svårt att kombinera så många kulörer kan det vara bra att studera hur de är komponerade i mönstret från början.

Bottenfärgen är mörk och kontrastfärgen är ljus. Oket är uppbyggt lite som en regnbåge. Nerifrån och upp börjar det efter bottenfärg och kontrastfärg och sedan kommer grön, gul, orange, rödorange, vinröd, mörkgrön, ljusblå.

Jag har använt andra kulörer men ändå följt färgskalan för att få samma regnbågseffekt. När jag väljer färger brukar jag sitta och rita olika färgkombinationer och även prova att lägga olika färger på nystan intill varandra.

När jag hade valt färger till min Afmaeli gjorde jag en egen färgkarta för att kunna hålla reda på alla färger i diagrammet. Här kan du se vilka färger jag har valt.

Fundera på om du vill ha en dov eller en klar färgskala på ditt ok. Det finns massor av bilder på Afmaeli-tröjan på ravelry och på Instagram om du letar efter inspiration till ditt färgval.

Vad händer nu?

När du har hittat din storlek och ditt garn kan du kontrollera din masktäthet. Det är alltid bra att göra det innan man börjar på ett plagg men det är lätt att strunta i och bara hoppas att det ska bli bra. Ibland blir det bra ändå men det kan också hända att man måste repa upp och göra om. Ifall man har en avvikande masktäthet från den som står i mönstret så blir plagget för stort eller för litet mot vad man har tänkt sig. Masktäthet betyder hur många maskor som behövs för att skapa en viss bredd och höjd i sin stickning.

I mönstret står det att du ska ha en masktäthet på 18m x 24v i slätstickning på stickor 4,5 för att få 10x10cm. Om du stickar löst kan du behöva gå ner en halv storlek i stickor och om du stickar hårt kanske du måste gå upp lite i stickstorlek.

Du kan sticka en liten provlapp om du vill men ett vanligt sätt att mäta sin masktäthet på en islandströja kan vara att börja sticka på en ärm. Där gör små avvikelser inte så mycket och om det skulle behövas är det lättare att repa upp än om man börjat på själva bålen. Dessutom kan det vara skillnad på vilken masktäthet du får om du stickar en provlapp fram och tillbaka med aviga maskor vartannat varv – eller om du stickar runt med enbart räta maskor som du sedan kommer att göra på tröjan.

Sådant du behöver för att vara med:

Mönster: Svenska, Engelska

Garn: Léttlopi

Stickor enligt mönster eller efter din stickfasthet

Måttband

Stickmarkörer för att kunna hålla reda på var varven börjar och slutar och bättre se dina ökningar på ärmarna(det finns speciella markörer men det går lika bra med säkerhetsnålar, gem eller något liknande)

Stoppnål

Sax

Tillgång till Järbobloggen för att kunna läsa inläggen och skriva kommentarer eller ställa frågor

(Valfritt – tillgång till Instagram för att dela och få mer inspiration under #kammeborniaafmaeli)

Hoppas du vill vara med och sticka en Afmaeli tillsammans med mig!

Här har du alla viktiga datum:

27 juli: Inspiration, information och planering

10 augusti: Start på stickningen, stickning av bålen

17 augusti: Ärmar

24 augusti: Oket

31 augusti: Avslut, tvätt

Under september: Fototävling

© 2024 Eddna