There in an English translation to this on my blog kammebornia.se and you can find it here.
Om någon missat denna knitalong så finns all information om mönster, garn och storlekar i det första inlägget som du hittar här. Det finns också en facebookgrupp som heter Afmaeli knitalongdär vi kan inspirera och hjälpa varandra och ställa frågor eller bara visa vad vi gör.
Detta inlägg är det andra av fem och nu ska vi alltså börja sticka på vår Afmaeli! Alla blogginlägg finns både här på Järbobloggen och på min blogg kammebornia.se. På min blogg finns texten både på svenska och engelska.
Det svenska mönstret finns här och det engelska finns här. Båda är gratis. I det engelska mönstret finns fler exempel på diagram i olika färgställningar och även med färre än nio färger som jag använder. Dessutom finns barnstorlekar där. Det kan vara bra att veta om du vill ha lite mer information.
Jag har stickat en brun tröja till mig och nu stickar jag en mörkare variant till min man, Dennis.
Muddarna blir ljust grå i Light beige heather 0086. Huvudfärgen är Black sheep 0052.
I det första inlägget går jag igenom vad du behöver veta innan själva stickningen drar igång. Jag har förstått att många har börjat medan andra väntar på detta inlägg. Vi stickar alla olika fort och har olika mycket tid att sticka. Därför är det fint att vi kan göra som det passar oss. Jag tänker att mina inlägg ska fungera som ett stöd.
När du valt garn, hittat stickor, mätt din stickfasthet och valt storlek är det dags att börja sticka!
Tröjan stickas nerifrån och upp på rundsticka och vi börjar med bålen. Lägg upp så många maskor som anges i din storlek och se till att arbetet inte vrids innan du stickar ihop det till en ring och börjar med resåren.
Det är bra att markera var varven börjar och slutar med en stickmarkör. Det går bra att använda en garnögla, en säkerhetsnål eller liknande om du inte har stickmarkörer. Stickmarkören lyfts sedan varje varv. Den är till för att du lättare ska kunna hålla reda på var varvet börjar och slutar.
När resåren är klar kommer ett parti med flerfärgsstickning. Några av er är vana vid detta och för andra är det första gången.
När du stickar med två färger samtidigt finns det olika sätt att hålla i garnet på. Hitta vad som passar dig bäst. Det viktiga är att inte dra för hårt i trådarna på baksidan för att undvika att arbetet drar ihop sig. Det är också viktigt att veta att det garn du håller närmast arbetet är det som blir dominant, d v s den färgen kommer att framträda mest. Bestäm vilken färg du vill ska vara mest framträdande och var konsekvent med hur du håller garnerna. Om det är mer än 3-5 maskor mellan färgerna kan det vara bra att vrida trådarna bakom arbetet, ungefär var tredje maska. Det viktiga är att garnet inte blir för spänt på baksidan.
Sedan fortsätter du bara att sticka räta maskor runt, runt, tills bålen har önskad längd.
Jag stickar storlek L och den ska vara 42 cm. För att mäta längden är det bra att lägga tröjan på ett plant underlag och släta till det med handen innan du mäter med ett måttband.
När bålen har önskad längd lägger du arbetet åt sidan för att börja sticka ärmarna. Om du behöver stickan till ärmarna kan du trä maskorna på en tråd så länge. Nästa torsdag, den 17 augusti, kommer det tredje blogginlägget som handlar om just ärmarna.
När det är dags att skarva garnet kan du göra på olika sätt. Jag brukar skarva direkt så slipper jag fästa så många trådar sedan. Dessutom blir skarvarna nästan osynliga och det tycker jag är fint.
Om man stickar i Lett lopi eller ett annat rent ullgarn som inte superwashbehandlats så kan man göra så här:
Du drar av garnet så att ändarna blir lite ojämna. Sedan delar du båda garnändarna och lägger dem omlott. Därefter fuktar du garnet med lite saliv och lägger skarven i din ena handflata. Med den andra handflatan gnuggar du garnskarven fram och tillbaka och simsalabim så blir det en osynlig skarv!.
Hoppas det går bra med din stickning och att du kan fråga om du undrar något. Antingen på bloggen eller i facebookgruppen. Lycka till!