Läser in...

Har du funderat på varför du stickar eller virkar?

Hjälper det dig att koppla av? Känner du stolthet när du färdigställt ett projekt? Tycker du om att dela din hobby med andra? Kanske är det svårt att sätta fingret på..

Oavsett så finns det massor av goda anledningar till att sticka och virka – flera som faktiskt är vetenskapligt bevisade! Här nedan presenterar vi några av dessa, och i kommentarsfältet vill vi gärna att du delar med dig av dina egna erfarenheter. Häng med!

1. Du motverkar depression

I en studie som CNN rapporterade om framgick det att ”..of more than 3,500 knitters, published in The British Journal of Occupational Therapy, 81% of respondents with depression reported feeling happy after knitting. More than half reported feeling ”very happy.” Detta kanske inte är så konstig med tanke på att repetitiva sysslor som stickning och virkning har visat sig frigöra serotonin – kroppens eget, naturligt antidepressiva medicin. Hur coolt är inte det?!

2. Du sänker blodtryck och puls

Ni vet hur man brukar säga att stickning är den nya yogan? Enligt Dr. Herbert Branson, professor vid Harvard Medical School, kan repetitiva sysslor som stickning och virkning försätta kroppen i ett avslappnat tillstånd liknande det som uppstår vid yoga och meditation. När du väl kommit över den första inlärningskurvan kan handarbetet faktiskt sänka både pulsen och blodtrycket, samtidigt som det minskar nivån av skadliga stresshormoner som kortisol i blodet.

3. Du håller hjärnan frisk

Visste du att stickning och virkning hjälper till att hålla hjärnan pigg? Studier har faktiskt visat att bland äldre människor så har de som stickar eller virkar de friskaste hjärnorna! På samma tema har det framgått att handarbete hjälper till att motverka åldersrelaterad, kognitiv nedsättning. Forskare spekulerar i att detta kan bero på att sysslor som stickning och virkning hjälper till att skapa nya nervbanor som håller hjärnan frisk och kry.

4. Du undviker dåliga vanor

Vill du sluta röka, småäta eller titta på mobilen hela tiden? Då kan faktiskt stickning eller virkning vara ett bra botemedel! När du har fullt upp med att hålla reda på alla maskor får nämligen hjärnan svårt att fokusera på något annat. Med andra ord minskar helt enkelt risken för dåliga vanor när du plockar fram stickningen på kvällen. Och, som en bonus tränar du upp din koncentrationsförmåga!

5. Du hanterar eventuell smärta

På samma sätt som stickning och virkning kan hjälpa dig att hantera dåliga vanor kan det även bidra till att motverka eventuell smärta. Eftersom det kräver koncentration ges en möjlighet för hjärnan att fokusera på något annat än det som gör fysiskt eller psykiskt ont. Hur bra är inte det?

6. Du förbättrar minnet

Stickning och virkning handlar om att repetera och memorera – hur många varv, rätt eller avigt, vilken färg, ökning eller minskning. Detta gör att hjärnan måste förlita sig på minnet, vilket i sin tur stärker minnesförmågan. Desto mer, desto bättre!

7. Du tränar fingrarna

Stickning och virkning kräver att du utför ett antal små, precisa rörelser med händerna, ofta så fort som möjligt. Detta blir som rena gymträningen för fingrarna, där handarbetet bidrar till en ökad styrka och flexibilitet i händerna. Glömt inte att ta pauser och stretcha dock!

8. Du blir bättre på matematik

Räkna, multiplicera, mäta och följa komplicerade mönster.. Att sticka och virka kan faktiskt liknas vid att lösa komplexa ekvationer! Utan att du kanske tänker på det så ägnar du som stickar eller virkar dig ständigt åt att räkna – vilket i sin tur gör dig bättre rustad för att lösa matematiska problem. Fråga bara våra bloggare Linda och Maja 

9. Du finner mening

Alla vi som stickat eller virkat något och gett till nära, kära eller behövande kan nog enas om att en viss känsla av meningsfullhet uppstår. På samma sätt är det svårt att slå känslan när du uppfyller ett mål du satt upp för dig själv, att sticka färdigt den där tröjan som du la upp till för ett år sedan. Att handarbete kan bidra med mening är det inget snack om, frågan är bara om du låter det vara en del av ditt liv!

10. Du stärker självförtroendet

Minns du den där känslan när du, helt själv, stickat dina första sockor? Med största sannolikhet höll du på att spricka av stolthet! Och vet du vad, att sticka eller virka ger dig möjlighet att återuppleva detta om och om igen! Få saker stärker självförtroendet så mycket som känslan av att ha skapat något med sina egna händer.

För dig som vill läsa mer om handarbete, hälsa och forskning kan jag tipsa om följande länkar:
https://well.blogs.nytimes.com/2016/01/25/the-health-benefits-of-knitting/
http://www.redheart.com/articles/health-benefits-of-crocheting-and-knitting
http://www.lionbrand.com/blog/10-most-important-health-benefits-of-yarncrafting/
https://www.littlethings.com/how-knitting-boosts-your-health/
http://diply.com/amazing-benefits-of-knitting-and-crocheting/2?publisher=auntyacid

 

Nu vill vi väldigt gärna höra om dina erfarenheter. Lämna en kommentar nedan!

 

 

© 2024 Eddna