Läser in...
Om Manos del Uruguay

Om Manos del Uruguay

Posted: 07 May, 2022
Writer: Madelene Linderstam
Category:

Vår historia

Manos föddes 1968, i syfte att hjälpa kvinnor från Uruguays landsbygd att få till en inkomst.
När vi tar fram våra produkter utgår vi från vad vi har till hands: ullen, och de kunskaper som finns i vårt arv. Vi spinner, färgar, stickar och väver produkter som senare säljs världen över. Vår organisation är ett kooperativ: hantverkarna äger allt och vi är helt självstyrande. Idag drivs Manos av 400 hantverkare, men under högsäsong sysselsätter vi så många som 1200 hantverkare.


manosKvinna_large

Vårt mål

Manos Del Uruguay är en icke-vinstdriven organisation som ägs och drivs av lantbrukande kvinnor. Vårt uppdrag är att skapa arbetstillfällen och inkomst för kvinnor från landsbygden. Detta möjliggör för hela familjer att hålla ihop och stanna kvar i sin hembygd, istället för att behöva flytta till de större städerna (där livskvalitén är betydligt lägre). I över 40 år har Manos verkat för att förbättra kvinnors situation i det Uruguyanska samhället, genom att tillhandahålla inte bara ekonomisk självständighet, utan även möjligheter till personlig utveckling.

Du kan se ursprunget från varje härva garn vi tillverkar, och dessutom hittar du hantverkarens signatur på etiketten. Därför vet du precis vem och vilka som gagnas av det garn du köper.
Vi är även medlemmar av World Fair Trade Organization (WFTO). Våra affärsmetoder präglas därför av transparens, rättvisa och respekt. Både i hur vi styrs och vem vi samarbetar med.

Vårt garn

Manos Del Uruguays engagemang för miljön återspeglas i vår tillämpning av naturliga fiber: ull, silke, bomull, lin och alpacka. Vi nyttjar vatten och andra naturliga resurser med omsorg, samtidigt som vi undviker att använda skadliga kemikalier i färgningsprocessen.

Alla våra garner är handgjorda och produceras av råvaror i vår närhet. De unika, texturella variationer i ett handgjort garn kan aldrig återskapas i ett garn som spunnits i maskin. Manos färger är vårt signum. Hemligheten ligger i små partier som färgas i vedeldade vattenkokare. Faktorer som det lokala vattnet, vädret och tid på året bidrar alla till de subtila nyanserna i de färger som tas fram.
Varje säsong utvecklar våra färgare flertalet nya nyanser som läggs till i vårt bibliotek av mer än tusen olika färger. Vi kombinerar traditionella metoder med mer aktuella färginspirationer för att kunna erbjuda dig det mest livfulla, spännande garn du kan tänka dig.

Manos består av 13 kooperativ förlagda i 17 små byar kring Uruguays landsbygd. Ta en titt på din etikett: du kommer troligtvis att läsa Fraile Muerto, Rio Branco eller Dragon, byarna där våra handgjorda garner tillverkas.

manos_garntorkning

Vill du se och veta mer? Podden Stickbubblan har gjort ett avsnitt där hon visar och berättar mer om Manos och garnerna. Titta gärna på avsnittet här!

Garnerna vi har från Manos är dessa

 1. Manos del Uruguay Alegria
  75 % merinoull, 25 % polyamid
  Denna produkt ger: 308 poäng
  Pris från 308 kr
 1. Manos del Uruguay Alpaca Heather
  70 % ull, 30 % alpackaull
  Denna produkt ger: 153 poäng
  Pris från 153 kr
 1. Manos del Uruguay Franca
  100% merinoull (sw)
  Denna produkt ger: 442 poäng
  Pris från 442 kr
 1. Manos del Uruguay Fino miniskeins
  70 % extra fin merinoull, 30 % silke
  Denna produkt ger: 442 poäng
  Pris från 442 kr
 1. Manos del Uruguay Fino
  70 % extra fin merinoull, 30 % silke
  Denna produkt ger: 390 poäng
  Pris från 390 kr
 1. Manos del Uruguay Marina
  100 % merinoull
  Denna produkt ger: 339 poäng
  Pris från 339 kr
 1. Manos del Uruguay Alma
  100% merinoull (sw)
  Denna produkt ger: 339 poäng
  Pris från 339 kr
 1. Manos del Uruguay Alegria Grande
  75 % merinoull, 25 % polyamid
  Denna produkt ger: 298 poäng
  Pris från 298 kr
 1. Manos del Uruguay Cabrito
  80 % kid mohair, 20 % polyamid
  Denna produkt ger: 184 poäng
  Pris från 184 kr

Vad kul att du ville läsa detta inlägg. Mer inspiration och blogginlägg hittar du här.

Betalningsalternativ

Copyright © 2021 - present Magento, Inc. All rights reserved.