Läser in...
Om Manos del Uruguay

Om Manos del Uruguay

Posted: 07 May, 2022
Writer: Madelene Linderstam
Category:

Ljuvliga handfärgade garner från Uruguay

Garnerna från Manos del Uruguay är verkligen helt unika. Du kommer att förstå vad vi menar när du ser dem! Otroligt vackra, handfärgade i garner i premiumkvalitet - till de allra finaste projekten.

Alla garner från Manos del Uruguay tillverkas på landsbygden i Uruguay av ett kvinnokoopoerativ med fantastiska hantverkare. Samtliga garner är Fairtraide-certifierade. Läs mer om Manos nedan!


Så började det

Manos föddes 1968, i syfte att hjälpa kvinnor från Uruguays landsbygd att få till en inkomst.
När vi tar fram våra produkter utgår vi från vad vi har till hands: ullen, och de kunskaper som finns i vårt arv. Vi spinner, färgar, stickar och väver produkter som senare säljs världen över. Vår organisation är ett kooperativ: hantverkarna äger allt och vi är helt självstyrande. Idag drivs Manos av 400 hantverkare, men under högsäsong sysselsätter vi så många som 1200 hantverkare.


manosKvinna_large

Ett växande kvinnokooperativ

Manos Del Uruguay är en icke-vinstdriven organisation som ägs och drivs av lantbrukande kvinnor. Deras uppdrag är att skapa arbetstillfällen och inkomst för kvinnor från landsbygden. Detta möjliggör för hela familjer att hålla ihop och stanna kvar i sin hembygd, istället för att behöva flytta till de större städerna där livskvalitén är betydligt lägre.
I över 40 år har Manos verkat för att förbättra kvinnors situation i det Uruguyanska samhället, genom att tillhandahålla inte bara ekonomisk självständighet, utan även möjligheter till personlig utveckling.

Du kan se ursprunget från varje härva garn de tillverkar, och dessutom hittar du hantverkarens signatur på etiketten. Därför vet du precis vem och vilka som gagnas av det garn du köper.
De är även medlemmar av World Fair Trade Organization (WFTO). Våra affärsmetoder präglas därför av transparens, rättvisa och respekt. Både i hur de styrs och vem de samarbetar med.

Garnerna

Manos Del Uruguays engagemang för miljön återspeglas i deras tillämpning av naturliga fiber: ull, silke, bomull, lin och alpacka. De nyttjar vatten och andra naturliga resurser med omsorg, samtidigt som de undviker att använda skadliga kemikalier i färgningsprocessen.

Alla garner produceras av råvaror i vår närhet. Manos färger är deras signum. Hemligheten ligger i små partier som färgas i vedeldade vattenkokare. Faktorer som det lokala vattnet, vädret och tid på året bidrar alla till de subtila nyanserna i de färger som tas fram.

Varje säsong utvecklar Manos färgare flertalet nya nyanser som läggs till i vårt bibliotek av mer än tusen olika färger. De kombinerar traditionella metoder med mer aktuella färginspirationer för att kunna erbjuda det mest livfulla, spännande garn du kan tänka dig.

Manos består av 13 kooperativ förlagda i 17 små byar kring Uruguays landsbygd. Ta en titt på din etikett: du kommer troligtvis att läsa Fraile Muerto, Rio Branco eller Dragon, byarna där våra handgjorda garner tillverkas.

manos_garntorkning

Vill du se och veta mer? Podden Stickbubblan har gjort ett avsnitt där hon visar och berättar mer om Manos och garnerna. Titta gärna på avsnittet här!

Betalningsalternativ

© 2023 Eddna