Läser in...

Just nu pågår en fototävling, i efterdyningarna av #vårteckenkal… Sjävklart vill jag (Maja) bjuda er på mina bästa fototips, så här om våren!

Hoppas också kunna förmedla en del av den oändliga fotoglädje jag känner nu när ljuset har återvänt till oss! Eufori är väl det ord som bästa beskriver min känsla när jag hänger kameran om halsen och tassar över gräsmattorna i ottan. Allt är så vackert, skirt och levande! Som att en bit av paradiset, trillat rakt ned i min trädgård. Det är vad jag kallar rikedom!

Här kommer tipsen:

  1. Fota utomhus! Naturligt ljus är den bästa grunden för att ta vackra foton med god färgåtergivning. På våren återvänder ljuset och dygnet bjuder oss äntligen på fler fototimmar. Tänk på att inte fota i direkt solljus (om du inte söker just en sådan effekt). Använd gärna morgon eller kvällsljuset som är mjukare. Då slipper du skarpa skuggor och hårt ljus. På bilden nedan har jag lekt med en motljus-effekt för att få fram ett skimmer i det stickade maskorna. Annars är det bäst (och enklast) att fota med solen i ryggen…
  2. Välj din rekvisita med omsorg! Naturen i sig, bjuder ju på så mycket i form av underlag, bakgrunder och ”rekvisita”. Utgå i första hand från det. Komplettera sedan med ett antal väl valda föremål, som kan tillföra dina foton något mer både när det gäller färger och berättande.
  3. Varför inte ”möblera” naturen? Här har en gammal växtplansch hängts upp i ett plommonträd, för att skapa en rumslig känsla.
  4. Tänk på var du lägger skärpan! Det påverkar intrycket av ett foto väldigt mycket. Fråga dig vad som ska framhävas? Experimentera sedan tills du tycker att rätt föremål hamnar i fokus. Nedan ser du två olika varianter av samma motiv. På det första fotot ligger skärpan på vitsipporna, på det andra -är fokus riktat på texten i boken.
  5. Var konsekvent när det gäller symmetri och assymetri! Om ett antal föremål ska placeras symmetrisk är det viktigt att det görs fullt ut – annars kommer sneda linjer att ”störa ögat”. Är det däremot ett asymmetriskt upplägg man är ute efter, måste det nästan överdrivas – för att bilden ska se spontan och livfull ut, utan att bli rörig. Nedan syns exempel på symmetri och assymetri.
  6. Berätta med hjälp av dina bilder! Fundera på vad du vill förmedla? Hur kan rekvisitan hjälpa dig att förstärka berättelsen? Nedan jobbar jag med skolböcker, vitsippor, garn, för att skapa en bild av barndomens vårar – och den lekfulla kreativitet som kommer över många av oss om våren.
  7. Glöm inte detaljerna! En liten vattenspegel med en ensam vitsippa, som fångas på bild – kan säga mer än tusen ord. Och däri ligger fotots magiska förmåga till uttryck! Dessutom är närbilder ett fint sätt att fånga materialkänslan och strukturen i det stickade.

STORT LYCKA TILL MED ERA FOTON! Hälsar Maja

Betalningsalternativ

© 2023 Eddna