Läser in...

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Stort grattis till Kvirkla på Instagram som tog denna härliga bild. 

fleringevinnare

För dig som virkat Fleringe kommer nu en tävling där du kan vinna garn, virknål och mönster till ett valfritt projekt från oss.

Tävla såhär:
- Publicera en bild på Instagram (använd hashtag #fleringetävling) eller i tävlingstråden på Järbos facebooksida.

Vinnare utses 1 juli och meddelas där bilden är publicerad.

Om du tävlar via Instagram behöver du ha ett öppet konto så att vi kan se din bild.

Kom ihåg att detta är en fototävling - bästa bilden vinner!

För dig som vill utforska foto och kanske testa något nytt kommer här ett gäng tips från oss. 


fleringe-virkad-sjal-virkalong-2

Fototips 

När du ska fota ditt virkade (eller stickade) projekt är det tre saker som är viktiga. Och kvalitén på din kamera är inte en av dem!


1. Ljuset

Det viktigaste är alltid att ljuset är så bra som möjligt. Och vad menas då med bra ljus? Om du inte är en mer van fotograf är det bäst att i dagsljus leta upp skuggig plats där skuggan täcker hela bildens utsnitt, även bakgrunden. Det kan vara baksidan på en byggnad, bakom en häck/växtlighet eller något annat som ger en jämn och fin skugga.

Många av dagens mobiltelefonkameror och digitalkameror har lättast att ta en jämnt exponerad bild när det är jämn belysning.

Ska du fotografera inomhus? Då är en bra grundregel att stå intill ett fönster och låta ljuset flöda på det du ska fotografera från höger eller vänster, inte bakifrån eller rakt framifrån. Det ger fina och mjuka skuggor. Leta upp ett fönster som har ett jämnt ljusflöde utan direkt solljus. Har du tunna ljusa gardiner kan du med fördel dra för dem för att skapa ännu mjukare skuggor. 

Om du kan, undvik glödlampsljus eller ljus från lysrör. Släck lamporna och låt dagsljuset sköta jobbet, då slipper du det där gula ovanifrån-ljuset som ofta ser lite trist ut och som påverkar färgerna i bilden negativt.

2. Omgivningen

Allt på bilden syns, är en rolig grundregel. En vanlig miss är att skapa en så kallad "huvudväxt": en effekt av att någon har ett träd som växer ut ur huvudet som lätt uppstår om du fotograferar en människa framför ett träd, lyktstolpe eller buske. Lösningen är enkel, fotografera personen stående lite snett framför i stället. 

Våga lek med förgrund och bakgrund i dina bilder - ställ dig lite bakom en buske och fotografera "genom" busken ger en spännande effekt av suddiga blad som omger bilden. Bakgrunden är förstås också viktig, men en snygg, ren vägg är alltid en enkel väg att gå om du inte har spektakulära vyer i din närhet.

Be gärna personen att göra något, kanske titta bort, titta ner, rätta till håret eller kläderna. Det brukar göra det lite mer bekvämt att vara framför kameran att få tydliga instruktioner.


3. Perspektiv och skärpa

Många mobiltelefoner har i dag en funktion där du kan trycka på personen eller objektet för att hjälpa kameran att hitta skärpan. Du kan även justera exponeringen, alltså hur mycket ljus kameran ska släppa in. Våga variera hur du står. Det blir stor skillnad på att ta en bild från marken eller från en stol. Skutta runt, experimentera med avstånd och perspektiv och framförallt: Ha kul! Ta många bilder!

© 2024 Eddna