Läser in...

Idag bjuder jag, Maja, på några tips till dig som vill bli bättre på att fota sockor!Bakgrund och underlag

När man fotar sockor är det bra att gå nära intill med kameran så att alla detaljer verkligen kommer fram. Därför är val av bakgrund och underlag extra viktigt! Välj gärna naturliga material som trä, mossa eller sten, alternativt något handgjort som en trasmatta. Andra bra och roliga bakgrunder är filt, tygstuvar, fårskinn och tapetbitar. Välj ett enfärgat underlag till en mönstrad socka och vice versa. Då hamnar fokus på själva sockan och inte på underlaget.

Ljus

Fota i dagsljus intill ett fönster med bra ljusinsläpp, utan blixt eller taklampor. Då får du bäst färgåtergivning. Att vara utomhus i naturen är också ett bra val när man vill hitta en vacker ljussättning. Undvik dock skarpt solljus som ger hårda skuggor.

Det kan vara roligt att medvetet leka med ljus och mörker. Ovan syns mina virkade sockor fotade i skymningsljus. Eftersom sockorna är vita blir de mörka skuggorna en vacker inramning.

Rekvisita

Har du en vackert sliten pinnstol, en gammal stege eller en rustik kista i ditt hem? Eller kanske en gammal stubbe eller en charmig trädgårdspall i trädgården? Då kan du prova att ställa dig på dessa när du fotar!Välj rekvisitan så att den matchar och lyfter fram färgen i det virkade eller stickade.Låt dig inspireras av årstiderna och låna gärna rekvisita från naturen. En söt blombukett eller en färggrann rönnbärskvist kan bli pricken över i:et på ditt sockfoto!

Tänk också på..

  • Att det kan vara bra att visa hälens konstruktion på någon av bilderna. Knäpp antingen bilden från sidan eller bakifrån, alternativt framifrån med vinklad fot.
  • Det är snyggt att fota sockor rakt ovanifrån när du sitter på golvet! Rigga kameran på ett stativ eller be en assistent hjälpa dig att knäppa bilden.
  • Försök att hitta en avspänd fotställning och slappna av i tårna.
  • Tänk på att visa detaljer såsom strukturmönster och liknande. Ta därför närbilder på dessa som ett komplement till övriga foton.
  • Det är fint och roligt att hänga upp sockor som ska fotas, på ett snöre eller en galge med klädnypor om du inte själv vill vara med som modell!

Betalningsalternativ

© 2023 Eddna