Läser in...
Fleringe CAL: del 1

Fleringe CAL: del 1

Posted: 13 May, 2022
Writer: Anna Erlandsson
Category:

Då var det äntligen dags att sätta igång den här virk-alongen och få börja virka våra sjalar

Jag är väldigt nyfiken på att få se vilka färg- och garnval ni har gjort och ser så mycket fram emot att få följa era virkprojekt framåt. Om du vill vara med och följa andra som också är med och virkar, så finns en Facebook-grupp där vi samlas och ställer frågor, visar bilder och hjälper varandra. På Instagram kan du använda och följa taggen #FleringeCAL. Mönstret till Fleringe finns att köpa som löst mönster, eller som del av mönsterhäfte 15 Fäbod, digitalt eller på papper, från Järbos återförsäljare, här på Eddna eller Ravelry.

 

HUR SER UPPLÄGGET UT?

Idag ska vi alltså börja virka sjalen Fleringe och målet är att vi ska hinna med varv 1-85 innan del 2 kommer, om en vecka. Efter varv 4 virkas alla varv på samma sätt t.o.m. varv 85. Från varv 86 börjar man öka mer för att sjalen ska få sin bumerangform, varför jag har valt att dela upp vår virkalong i tre delar på det här sättet:

 

Del 1 (varv 1-85): tisdag 17 maj

Del 2 (varv 86-126): tisdag 24 maj

Del 3 (spetskanten): tisdag 31 maj

VAD ÄR FLERINGE?

Som sagt i materialinlägget från förra veckan så heter jag som driver denna virkalong tillsammans med Järbo, och som har designat sjalen Anna Erlandsson eller @hooked_by_anna på Instagram. Jag har formgivit ett tjugotal virkmönster för Järbo de senaste två åren och sjalen Fleringe är jag extra nöjd med. Så enkel och användbar, med en liten touch av fäbodsromatik. Namnet kanske ni undrar över. Fleringe är en plats på norra Gotland där jag tillbringade min barndoms somrar. Tänk kalksten, blåeld, vindpinade tallar, kalkbrottssjöar, får och hav.

DÅ SÄTTER VI IGÅNG

Min sjal har jag valt att virka i samma vita, som prototypen jag gjorde till fotograferingen - den ni ser i mönsterhäftet. Jag hoppas ni hittat era färg(er) och garn som ni vill använda och att ni har virkat en provlapp. Mer information runt garnval finns i materialinlägget. Då kör vi!

MASKRÄKNINGSTIPS

Kolla maskantalet per varv de första varven, så att du gör ökningar och minskningar på rätt sätt. Det är ökningarna på ena kanten och minskningarna på den andra som ger sjalen dess form. Här följer lite tips:

2 st tills (2 stolpar tillsammans) räknas som en maska

Luftmaskorna som inleder varje varv räknas som en maska: 4 lm = 1 dst, 3 lm = 1 st.

Maskantal per varv står inte utskrivet efter varv 5 i mönstret, eftersom man upprepar varv 4-5 tills man har 85 varv totalt. För att underlätta, tänk så här:

Jämna varv (v. 4, 6, 8, 10 etc.): +-0 maskor jämfört med föregående varv

Ojämna varv (v. 5, 7, 9, 11 etc.): +2 maskor jämfört med föregående varv

Alltså: varv 6 = 9 m; varv 7 = 11 m; varv 8: 11 m; varv 9: 13 m; varv 10: 13 m.

Se PDF för maskantal per varv fram till varv 85. Skriv ut det här inlägget på papper så kan du bocka av varje varv och kontrollera maskantalet i tabellen vartefter du virkar.

På det sista varvet i del 1, varv 85, ska du ha 89 maskor.

INTE SÅ NOGA

Blir det fel på någon maska hit eller dit spelar det inte så stor roll. Det är ingenting som kommer att synas. Har du ungefär 89 maskor på varv 85 så är allt lugnt!

 

VIDEO

Varv 1-3 skiljer sig något från resten av varven och kan vara lite pilliga - svårt att se vad man gör.
Titta på videon nedan så ser du hur man virkar de första varven och även varv 4-5 som sedan upprepas.

VIRKA TILLSAMMANS

Glöm inte att ta bilder på din Fleringe-sjal och dela med dig i Facebook-gruppen eller på Instagram med taggen #FleringeCAL så att vi skapar den där mäktiga, mysiga känslan av att vi virkar någonting tillsammans, hundratals - kanske tusentals virkare i samma virtuella “rum”.  Det ska bli så roligt att se era sjalar växa fram! Jag och teamet på Järbo kommer att hänga i Facebook-gruppen och svara på frågor så långt vi hinner. Aktiviteten i gruppen är redan i full gång! Jag delar såklart vidare era Instagram-inlägg om ni taggar mig @hooked_by_anna #FleringeCAL.

Screenshot_2022-05-13_19.47.36

Så här virkar du slutet på jämna varv och början på ojämna varv.

Här visar vi hur du virkar en stolpe.

Här visar vi hur du virkar luftmaskor.

© 2023 Eddna